oMatko!

Magazyn świadomych rodziców

Co? Gdzie? Kiedy? / Kuchnia

Food Show 2018 wystartowało! / Katowice

Rozpoczęło się Food Show 2018 – 2. wydanie święta polskiej kuchni, branży spożywczej i gastronomii. W sobotę 11 marca br. imprezę zainaugurował dzień otwarty. Publiczność mogła wziąć udział w warsztatach, dyskusjach, pokazach gotowania na żywo i degustacjach, spotykając mistrzów kuchni i blogerów kulinarnych, m.in.: Marcina Czubaka, Darię Ładochę, Grzegorza Łapanowskiego, Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. 12 i 13 marca br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym o trendach w kulinariach dyskutować będą branżowcy.

Dyskusje dnia otwartego zainaugurowała debata poruszająca problem marnowania żywności, wstępem do której była premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia”.

– Dopóki wszyscy będą chcieli jeść tylko polędwicę, problem marnowania jedzenia nie zniknie. Mogłyby go rozwiązać dużo wyższe ceny żywności – mówił Marcin Czubak– Jeżeli potrafimy stwierdzić, czy pomidor jest dobry, czy nie, jesteśmy też w stanie realnie ocenić, że z przeterminowanym o tydzień czy dwa suchym makaronem nie dzieje się nic złego – dodawał.

– Regulacje ustawowe dotyczące przekazywania żywności przez sklepy organizacjom pozarządowym są oczywiście bardzo pożądane. Pytanie tylko, czy po stronie tych instytucji będzie wydolność organizacyjna, żeby odbierać wszystko, co sklepy mają do przekazania. W Czechach np. jest z tym ogromny problem – podkreślał z kolei Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie i członek zarządu Federacji Polskich banków Żywności w Warszawie.

Virginie Little, założycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, przytaczała przykłady dobrych praktyk, tzw. „dziesięć przykazań o tym, jak nie marnować żywności”, wśród nich m.in.: mniejsze zakupy, mniejsze porcje, unikanie chodzenia głodnym na zakupy, czy właściwe przechowywanie żywności.

Swoimi doświadczeniami z uruchomieniem Jadłodzielni w Kochłowicach podzielił się z uczestnikami debaty inicjator tego projektu, Rafał Wypior.

– Do uruchomienia Jadłodzielni przygotowywaliśmy się przez trzy miesiące. To projekt, który jest realną pomocą nie tylko w kontekście dużego mrozu albo dużego bezrobocia. To również działanie, które bardzo rozruszało społeczność Rudy Śląskiej. Ludzie chcą się dzielić, pytają, kiedy po drugiej stronie miasta powstanie taka inicjatywa – opowiadał.

Podczas pierwszego dnia Food Show odwiedzający mieli okazję uczestniczyć w dyskusjach z udziałem krytyków i blogerów kulinarnych, dotyczących m.in. kuchni tradycyjnej i nowoczesnej, blasków i cieni śląskiej gastronomii, bogactwa diety roślinnej, sposobów na wyposażanie spiżarni w produkty lokalne, czy roli mediów społecznościowych w budowaniu rozpoznawalnej marki.

Pod okiem specjalistów z Hungry Friends można było wziąć udział w warsztatach fotografii kulinarnej.

Przez cały dzień otwarty czynne było Centrum Kulinarne, w którym odbywały się pokazy gotowania na żywo z udziałem m.in.: Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, autorów bloga Gotowanie z Pasją i książek „Kipi Kasza”, „Retrowarzywa” oraz „Burger Dream”, a także Dariusza Miszczyka i Grzegorza Kubarka, właścicieli Street Slow Food, pierwszego w Krakowie food trucka nawiązującego do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni. Szefowie wspólnie przygotowywali burgery w rytmie slow.

Pokaz sztuki kulinarnej dali również: Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego odżywiania, blogerka, trener kulinarny, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych oraz Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny, właściciel Food Lab Studio, juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Ponadto, podczas Food Show gotowali Jolanta Kleser, uczestniczka polskiej edycji Master Chefa, właścicielka katowickiej Pracowni Smaku oraz przedstawiciele kampanii RoślinnieJemy i Polskiej Ekologii

Na najmłodszych uczestników Dnia Otwartego czekała specjalnie przygotowana Strefa Dziecka, w której odbywały się warsztaty Pracowni Smaku Jolanty Kleser oraz Szkoły na Widelcu Grzegorza Łapanowskiego.

Goście Międzynarodowego Centrum Kongresowego mogli również wziąć udział w spotkaniach autorskich i zaopatrzyć się w kulinarne pozycje książkowe.

Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show był Mega Wieczór Kulinarny, podczas którego wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzili czas w gronie znanych kucharzy, którzy na tę okazję przygotowali swoje popisowe dania.  Gości podejmowali m.in: Marcin Czubak i Jacek Zagórny z restauracji Dzień i Noc (Projekt Chefs on Tour), Dominik Duraj z restauracji Villa Gardena,  Katarzyna Rogowska z restauracji Cadenza, Patryk KrystaJarosław ŚliwkaMariusz ŁęszczakSławomir Ogierman z Gastronomii Śląsk, Adrian Feliks, właściciel SPOON Adrian Feliks oraz Paweł Kras z Masters Catering. Wydarzenie odbyło się w formule live cooking i kolacji degustacyjnej, a poprowadziła je Daria Ładocha.

– Dzień otwarty 2. edycji Food Show, z całą feerią smaków i konceptów kuchni nowoczesnej i tradycyjnej, był okazją do pokazania wielkiego potencjału, jaki tkwi w polskiej branży kulinarnej. Duża liczba odwiedzających jest to dla nas potwierdzeniem, że rynek kulinarny pozostaje w centrum zainteresowań polskich konsumentów i że są oni coraz bardziej świadomi i poszukujący nowinek czy inspiracji. Cieszymy się, że zdecydowali się spędzić rodzinną niedzielę na wielkim ucztowaniu z nami – podsumowuje Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy” i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.

Następne dwa dni tegorocznej edycji Food Show (12 i 13 marca br.) dedykowane są wszystkim tym, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Poniedziałkowe spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu porozmawiają m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność – spełniać marzenia.

Podczas dwóch dni branżowych debat na widelcu znajdą się tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; powrót do kuchni tradycyjnej, naturalnej, lokalnej i prostej; lokale bez adresu; food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa. Debatom towarzyszyć będą Short Stories – przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień branżowy Food Show, 12 marca br. wręczone zostaną nagrody Food Show Star, w trzech kategoriach: najlepszy dostawca produktów spożywczych dla sektora HoReCa, najlepszy dostawca sprzętu i technologii dla sektora HoReCa oraz najlepszy produkt spożywczy dla sektora HoReCa.

W ramach Food Show odbywa się również 5. edycja organizowanej przez Weindich GASTROSILESII – imprezy dla wystawców sprzętu i wyposażenia sektora HoReCa.
W Międzynarodowym Centrum Kongresowym prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni, sklepów i innych punktów gastronomicznych oraz Convenience Food. Wydarzenie wzbogacą pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Tomkiem Woźniakiem, trendsetterem kulinarnym i Adrianem Feliksem.

###

Food Show to największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, którego 2. edycja odbywa się w dniach 11-13 marca 2018 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, jest po raz kolejny platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Tegoroczną odsłonę wydarzenia rozpoczął pełen kulinarnych atrakcji dzień otwarty dla publiczności. Zwieńczeniem kolejnych dwóch dni debat w gronie profesjonalistów będzie wręczenie nagród „Food Show Star” dla firm spożywczych – dostawców najlepszych produktów dla sektora HoReCa oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni.

Organizatorem Food Show jest Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości, które powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą takich tytułów jak: Rynek Spożywczy, Rynek Zdrowia, Farmer, Nowy Przemysł; posiada 70 proc. udziałów w PTWP–ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: portalspozywczy.pl; propertynews.pl, propertydesign.pl; wnp.pl, rynekzdrowia.pl, dlahandlu.pl, portalsamorzadowy.pl, pulsHR.pl, farmer.pl.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Zapraszamy na stronę: foodshow.pl 

 

Magda Giertuga autor artykułu

Reklama

Polecamy!