oMatko!

Magazyn świadomych rodziców

Kuchnia

Mamo! Zamknij lato w słoiku

Gdy łąki nabierają głębokiego złotego koloru, na wieczorny spacer narzucasz na siebie lekki sweterek, a na straganach coraz trudniej znaleźć truskawki – to znak, że lato powoli odchodzi. Zostawia za sobą ciepłe wspomnienia letnich wieczorów, owocowych deserów, delikatnej bryzy i soczystej zieleni. Jednak zanim popadniesz w nostalgiczny nastrój jesieni, spróbuj zachować trochę lata na później. Naszykuj słoiki oraz zapasy z letnich warzyw, owoców i ziół. Przyprowadź małych i dużych pomocników. To świetna okazja, aby przyjrzeć się ostatni raz letnim zdobyczom, poczuć i posmakować lata w jego najsmaczniejszym wydaniu. Pozwól maluchom zanurzyć palce w konfiturze z jabłek, a sama obliż łyżkę po musie pomidorowym. Możesz dowolnie mieszać smaki i tekstury, ułatwieniem będzie poniższe zestawienie owoców i warzyw sezonowych. Jak zwykle, ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Owoce i warzywa sezonowe (sierpień i wrzesień)

• arbuz, aronia, bakłażan, borowik, brokuł, brzoskwinia, burak, cebula, chrzan, cukinia, czosnek, dereń, dynia, dzika róża, fasola, gruszka, jabłko, jagoda, jeżyna, jarmuż, kalafior, kalarepa, koper włoski, kukurydza, kurki, malina, marchew, morela, nektarynka, ogórek, orzech laskowy, orzech włoski, papryka, pasternak, patison, pietruszka, pigwa, podgrzybek, pomidor, por, rokitnik, roszponka, rukola, rydze, sałaty, seler, śliwki, szpinak, zielony pomidor, winogrona, ziemniak, żurawina •

 

Uniwersalny sposób na pasteryzację przetworów

 

Słoiki i nakrętki, których będziemy używać, należy wyparzyć i dokładnie osuszyć. Słoiki przed nałożeniem przetworów należy podgrzać w piekarniku. Przetwory z większą zawartością cukru i octu pasteryzujemy krócej. Duże kawałki owoców i warzyw lub duże słoiki potrzebują więcej czasu.

Dno garnka, w którym będziemy pasteryzować przetwory, wykładamy ściereczką, aby słoiki w czasie pasteryzacji nie uległy uszkodzeniu. Na ściereczkę wykładamy słoiki (nie odwracamy ich), układamy je w taki sposób, aby woda swobodnie przepływała pomiędzy nimi.

Słoiki zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 15–20 minut, w zależności od zawartości słoików, aż wieczka staną się wypukłe. Następnie słoiki wyciągamy i jak najmocniej dokręcamy.

Odstawiamy przetwory do wystygnięcia, do góry dnem, na ściereczce. Zostawiamy je tak na całą dobę. Następnego dnia sprawdzamy, czy słoiki są szczelne.

 

 

Domowy ketchup do wszystkiego

 

Tego przepisu nie mogło zabraknąć. Ucieszą się z niego zarówno dzieci, jak i dorośli. No bo kto nie kocha chrupiących frytek zanurzonych w ketchupie? Albo złocistych tostów z serem polanych pomidorowym sosem? Wiele mam rezygnuje z ketchupu z powodu konserwantów i sztucznych dodatków. Tego lata możecie to zmienić! Wystarczy trochę pomidorów, ulubione przyprawy i godzina pracy. A później można już kroić ziemniaki na frytki!

 

 

Składniki:

  • 3kg dojrzałych pomidorów ze straganu (omijajcie te z supermarketów), wyparzonych, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych
  • 1 duża cebula, obrana i posiekana
  • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
  • pół szklanki octu z białego wina lub jabłkowego
  • pół szklanki brązowego cukru
  • kilka łyżeczek soli himalajskiej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowane pomidory blendujemy na gładko. Osobno blendujemy również cebulę i selera naciowego.

Do garnka wrzucamy masę pomidorową i dodajemy cebulę i selera. Gotujemy, aż masa zredukuje się o 1/3.

W osobnym garnuszku mieszamy ocet, cukier brązowy i przyprawy (oprócz soli). Gotujemy.

Do zredukowanej masy pomidorowej dodajemy sos z octu i przypraw. Mieszamy i gotujemy. Doprawiamy solą do smaku.

Ketchup można przelać przez sito lub pozostawić w dotychczasowej formie. Gotowy ketchup przekładamy do słoików i pasteryzujemy według wskazówek powyżej.

 

Rozgrzewające marchewki na jesienne wieczory

 

Nic tak nie rozgrzewa jesienią jak imbir, a to właśnie on dokonuje całej magii w tym przepisie. Głęboki pomarańczowy kolor marchewek poprawia humor równie dobrze, co wielki kubek ulubionej herbaty. Te marchewki możecie dodać do kanapki, burgera, zupy pomidorowej lub makaronu. Z pewnością podkreślą smak każdego z tych dań.

 

 

Składniki:

  • 1kg młodej marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach
  • 475ml octu ryżowego
  • 350ml wody
  • 9 dużych kawałków (około 8cm) świeżego imbiru, obranego
  • 145g drobnego cukru
  • 5g płatków chilli (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, wędzonej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Do garnuszka wlewamy ocet, wodę, dodajemy imbir, cukier, płatki chilli, słodką paprykę wędzoną, czosnek i sól. Gotujemy i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.

Do sosu dodajemy startą marchew i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty i wyłączamy.

Dzielimy mieszankę na kilka słoików, do każdego dodając trzy kawałki imbiru. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości. Zamknięte słoiki pasteryzujemy według wskazówek powyżej.

 

Lato dla dorosłych

 

Smak letniego koktajlu zamknięty w małym słoiczku przywoła jesienią ciepłe wspomnienia. Mieszanka malin, brzoskwini, rozmarynu i Prosecco sprawi, że szybko poczujecie na twarzy ciepłe promienie słońca. Postarajcie się tylko nie zjeść połowy przed pasteryzacją!

 

 

Składniki:

  • 4kg dojrzałych brzoskwiń, obranych ze skórki i bez pestki
  • 1kg malin
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku lub mięty
  • sok wyciśnięty z trzech cytryn
  • 1-1,5 szklanki ulubionego Prosecco
  • 1kg drobnego cukru

Brzoskwinie i maliny blendujemy na gładką masę, przerzucamy do garnka razem z wybranymi ziołami. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż odparujemy większość wody.

Na wadze kuchennej ważymy zawartość garnka i odmierzamy do miski taką samą ilość cukru.

Do garnka ponownie wkładamy owoce, zioła, cukier oraz Prosecco i sok z cytryny do smaku. Gotujemy, aż konfitura mocno zgęstnieje i osiągnie 105°C, powinno to zająć około 10–15 minut.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych i gorących słoików, i pasteryzujemy według wskazówek powyżej. Smacznego lata!

 

Zdjęcia i stylizacja: Eliza Brzozowska

 

Eliza Brzozowska autor artykułu

Reklama

Polecamy!