oMatko!

Magazyn świadomych rodziców

Co? Gdzie? Kiedy? / Kuchnia

oMatko! Poznaj smaki Persji / Katowice

CO? oMatko! Poznaj smaki Persji.
GDZIE? Pole do popisu, Katowice
KIEDY? 16 marca 2018, godz. 18.00

 

oMatko! i Pole do popisu zapraszają na pierwsze warsztaty kuchni perskiej! Spotkanie z Amin Fakhari już 16 marca w Katowicach! 

Kuchnia perska to kuchnia bardzo bogata, przepełniona niezwykłym smakiem. Dania kuchni irańskiej są nie tylko prawdziwą ucztą dla podniebienia, ale także dla oczu – to prawdziwa gra kolorów. W kuchni perskiej znajdziecie wiele owoców, warzyw, ziół oraz aromatycznych przypraw. Jeśli macie ochotę na wyjątkowe warsztaty, podczas których poznacie tajniki wciąż nieodkrytej kuchni perskiej, piątkowy wieczór 16 marca zaplanujcie razem z nami! Przekażcie pociechy pod opiekę dziadków, ciotek, wujków i wpadnijcie do Pola! Naszym gościem będzie rodowity Pers, urodzony w Iranie, wirtuoz kulinarny Amin Fakhari, który zabierze nas w niezapomnianą podróż po smakach Persji.

Podczas warsztatów, popijając wino, nauczymy się jak przyrządzać 4 dania, do których przygotowania użyjemy oryginalnych przypraw prosto z Iranu:

Tahchin ba Tadige 
Makaroni ba Koofteh Tabrizi
Kabab tabeiiii / Lavash / Burani
Fereni / Keyke golab

Po wspólnym gotowaniu zasiądziemy do stołu, gdzie przy pysznym winie porozmawiamy o sekretach kuchni perskiej. Zapraszamy!

Start: godz. 18.00
Koszt: 190 zł

Ilość miejsc ograniczona!

Zgłoszenia: event@omatkomagazyn.pl

Aktualności na stronie wydarzenia na Facebooku: bit.ly/omatkopersja 

Amin Fakhari – urodzony 21.09.1982 roku w Iranie. Dziennikarz i wirtuoz kulinarny, kucharz kuchni orientalnej, stylista kulinarny oraz grafik.
Absolwent Akademii Kulinarnej Jamiego Oliviera oraz Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej we Francji. Propagator zdrowego odżywiania. Prowadzi szkolenia i pokazy kulinarne, które połączone są z degustacją potraw. Międzynarodowy ambasador marki Goliard. Autor książki turystycznej pt. „Iran kolebką historii, cywilizacji, kultury i sztuki”, która została napisana na specjalne zamówienie Ambasadora Iranu w Polsce oraz współtwórca książki kulinarnej „Ślimaka kulinarna podróż”. Działacz społeczny, współpracuje z wieloma fundacjami charytatywnymi m.in. z Fundacją „Przyszłość dla dzieci”, Fundacją „Akogo?” pani Ewy Błaszczyk oraz WOŚP. Twórca charytatywnych projektów kulinarnych dla dzieci pt. „Amin, przyjaciel dzieci”, „Szczęście od kuchni”, a także Ogólnopolskich Studenckich Mistrzostw Kulinarnych. Mieszka w Polsce od 2008 roku. Żonaty.

 

Amin gościem w #OnetRano:

Magda Giertuga autor artykułu

Reklama

Polecamy!