oMatko!

Magazyn świadomych rodziców

Zdrowie i uroda

oMatko! Trening! cz.2

Nazywam się Monika Garboś, jestem trenerem i na co dzień pomagam innym kobietom osiągać lepszą sprawność i ładniejszy wygląd. Jestem też Mamą, która właśnie wraca do formy po trzecim porodzie. Zapraszam na drugą odsłonę cyklu „oMatko! Trening!” :-).

 

#1 ĆWICZENIE

 

Na najbliższy tydzień proponuję Wam ćwiczenie, które doskonale wzmacnia całą strefę CORE. Naprzemiennie angażuje mięśnie brzucha i dolnej części pleców oraz pośladki i mięśnie dwugłowe uda.

 

  1. Połóż się na plecach, rozłóż ramiona, a pięty przyciągnij do pośladków.
  2. Wyprostuj jedną nogę i napnij udo tak, aby kolano było całkiem wyprostowane.
  3. Unieś biodro, celując stopą pionowo w górę.
  4. Po opuszczeniu miednicy sięgnij dłonią do przeciwnej stopy, unosząc i lekko skręcając barki, tak aby zaangażować mięśnie skośne brzucha.
  5. Wykonaj 15 powtórzeń na jedną stronę, następnie zmień nogę i wykonaj kolejne 15 powtórzeń. Zrób 4 serie. Powodzenia!

 

 

#2 PRZEPIS

 

W tym tygodniu przygotowałam dla Was przepis na posiłek węglowodanowy, który towarzyszy mi każdego dnia. Węglowodanowa Powerbowl, czyli owsianka kokosowa z bananem i dodatkiem oleju kokosowego. Ten posiłek jest idealnym daniem potreningowym. Świetnie sprawdza się też jako drugie śniadanie.

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki płatków jaglanych
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka chia
  • 1 banan
  • 3-4 pokrojone daktyle
  • olej kokosowy
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka (np. roślinnego)
  • ulubione owoce
  • opcjonalnie syrop z daktyli

Do garnka wsyp pół szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki płatków jaglanych, łyżkę pestek słonecznika, łyżkę siemienia lnianego, chia, pokrojony banan i 3-4 pokrojone daktyle. Zalej wszystko 1 szklanką wody i jedną szklanką mleka, zagotuj i odstaw na 10 minut. Kiedy płatki napęcznieją, dodaj łyżkę oleju kokosowego, wymieszaj i przełóż wszystko do miseczki. Możesz posypać świeżymi owocami jak jagody, truskawki lub maliny i w razie potrzeby polać syropem z daktyli. Składniki suche można przygotować w garnku wieczorem, a rano tylko je zalać i zagotować. Smacznego!

 

 

#BIO

 

Monika Garboś

Mama Aleksandra, Cypriana i małej Gai, żona, trener Crossfit Level1, instruktor fitness specjalizująca się w treningu funkcjonalnym oraz Mobility. Prowadzi stronę FB Trener Mama, na której przybliża tematy treningowe, macierzyńskie i dietetyczne. Na swoim profilu instragramowym @monika_trenermama inspiruje ładnymi zdjęciami swojego macierzyństwa, gotowania i skandynawskiego domu. Na kanale YT Trener Mama pokazuje, jak osiągać określone cele treningowe.

 

 

 

Reklama

Polecamy!