Rozgrzewające zupy na jesień

Udostępnij:

Jesień to czas, gdy coraz częściej mamy ochotę zjeść coś ciepłego. W tym czasie z przyjemnością sięgamy po aromatyczne zupy lub dania jednogarnkowe - pełne przyprawa, warzyw i czasami również mięsa. Oto kilka propozycji rozgrzewających zup na jesień. 

Węgierski bogracz

Bogracz to tak naprawdę nazwa naczynia, w którym przygotowuje się zupę gulaszową - tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Kociołek, w którym gotowana jest zupa to właśnie bogracz. Bogracz, czyli węgierską zupę gulaszową, najczęściej gotujemy z mięsa wołowego, z dodatkiem słodkiej mielonej papryki. Czasami do zupy dodawane jest także czerwone wino wytrawne, pieczarki, a także ogórki - kiszone lub konserwowe. Tradycyjnie bogracz podawany jest z kluseczkami.  

Węgierska zupa gulaszowa

Kremowa zupa z dyni - propozycja wege

Mamy także propozycję rozgrzewającej zupy dla osób, które nie jadają mięsa. To zupa dyniowa! Zupę z dyni możemy przygotować w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej. Do przyprawienia tej pysznej zupy warto użyć rozgrzewających przypraw takich jak imbir i papryczka chili, a smak podkreślić mleczkiem kokosowym i odrobiną soku z limonki. Taka zupa nie tylko nas rozgrzeje, ale przywoła aromat gorącej Azji Południowo-Wschodniej. 

Kwaśnica na żeberku - kuchnia góralska

Miłośnikom kuchni regionalnej, szczególnie tej góralskiej, proponujemy tradycyjną kwaśnicę - koniecznie na wędzonym żeberku lub tak zwanym “świńskim ryju”. Kwaśnica to zupa z kiszonej kapusty, gotowanej razem z wieprzowiną, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Taka kwaśna i dość tłusta zupa świetnie sprawdzi się jesienią i zimą.  

Chili con carne

Chili con carne to popularne danie kuchni Tex-Mex, która wykształciła się na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Łączy w sobie tradycje kulinarne Europejczyków i Meksykanów. Chili con carne oznacza po prostu chili z mięsem. Jest to długo gotowane danie, które zawiera wołowinę duszoną w pomidorach, z fasolą lub kukurydzą oraz dużą ilością papryczki chili. Takie mięsne i paprykowe danie to propozycja dla wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej i goracych klimatow Ameryki Środkowej.