Gdzie szukać sezonowych witamin: 15 najlepszych jesiennych produktów spożywczych

Udostępnij:

Gdzie szukać sezonowych witamin: 15 najlepszych jesiennych produktów spożywczych

Pomysły na piękno Gdy noce stają się coraz dłuższe, a dni coraz chłodniejsze, warto wprowadzić pewne zmiany w codziennym menu: zamień lekkie letnie sałatki na coś cieplejszego i bogatszego w witaminy, na przykład na potrawy, które przygotują Twój organizm na długi okres jesienno-zimowy pełen niebezpiecznych infekcji i niespodziewanych wirusów. Ale gdzie szukać witamin? Wygląda na to, że wszystkie zostały zabrane przez bogate, hojne lato...
W rzeczywistości
nie wszystko jest takie beznadziejne. Wraz ze zmianą pór roku pojawia się asortyment doskonałych sezonowych produktów spożywczych, które doskonale zachowują swoje wartości odżywcze i zdrowotne w niższych temperaturach. Różnorodność warzyw korzeniowych, roślin strączkowych, jagód, warzyw i owoców jest idealna do przygotowania smacznych, aromatycznych dań, jak również jest bardzo pożywna i zawiera pełen zakres składników odżywczych.

Wybraliśmy 15 sezonowych podstawowych produktów żywnościowych, które pomogą wzmocnić odporność organizmu i przygotować się na srogą zimę. Zwiedzaj, gotuj i nie choruj!

1. DyniaDynię



słusznie uważa się za królową jesiennego stołu

.

Jest to pożywne, niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i minerały. Beta-karoten, który znajduje się w dużych ilościach w dyni, jest ważny dla ostrego wzroku i regeneracji skóry. Dynia jest bogata w magnez, potas i żelazo, które pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Pomarańczowe warzywo jest pieczone, używane do gotowania, podawane w zupach i deserach, używane do wyrobu masła, a pestkami dyni posypuje się sałatki.

2. Figi

to

wyjątkowe drzewo o długiej i fascynującej historii

.

Niektórzy uczeni twierdzą nawet, że to właśnie figi były biblijnym "drzewem poznania dobra i zła", a nie jabłko. Czy wiesz, że królowa Kleopatra kochała drzewo figowe? Ten słodki owoc jest pełen składników odżywczych i ma wiele korzyści dla zdrowia. Wspomagają one trawienie, zmniejszają ryzyko chorób serca i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Figi w szczególności są bogate w miedź i witaminę B6, jak również fenole i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

3.



JabłkaPrawdopodobnie słyszałeś popularne powiedzenie: "Jedz jedno jabłko dziennie, a nie będziesz potrzebował lekarza"


.


I to nie jest głupie przysłowie. Liczne badania wykazują, że jabłka mają ogromne właściwości zdrowotne, zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie chorób przewlekłych, które każdego roku zabijają miliony ludzi. Na przykład, niektóre z przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych w jabłkach pomagają regulować reakcje immunologiczne w organizmie, zmniejszając w ten sposób objawy astmy. Główne witaminy i minerały zawarte w jabłkach to C i E, potas i magnez. Oznacza to, że dla diabetyków i pacjentów z nadciśnieniem niezwykle ważne jest urozmaicenie swojego jadłospisu o ten zdrowy, prosty i dostępny owoc.

4. GranatGranat



jest jednym z najbardziej popularnych, zdrowych, bogatych w składniki odżywcze owoców o niepowtarzalnym smaku, aromacie i właściwościach ważnych dla zdrowia

.

Są bogate w witaminy (A, C, K, B5), rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, który ma korzystny wpływ na układ trawienny oraz aktywne właściwości antyseptyczne, które chronią skórę przed różnymi uszkodzeniami. Bogaty rubinowo-czerwony kolor granatu wynika z obecności polifenoli (roślinnych związków chemicznych) oraz flawonoidów, które mają właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.

5. PersimmonNiewiele



osób wie, ale podczas amerykańskiej wojny secesyjnej południowcy często gotowali, prażyli i mielili nasiona persimmon, aby uzyskać napój przypominający kawę

.

Obecnie liście tego drzewa są często używane do parzenia herbaty, nadając napojowi cierpki smak i niezwykły aromat. Drzewo persymony jest niezwykle pożywne i zdrowe. Już jeden mały owoc pomarańczy zawiera połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy A i C. Duża ilość przeciwutleniaczy w persymonie pomaga zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek poprzez przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez niestabilne cząsteczki (wolne rodniki). Persymona ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz spożywania na świeżo, persymony można wykorzystać do wypieku różnych deserów i chlebów, a także jako dodatek do drugich dań.

6. Różane



biodraNa całym świecie znane są magiczne właściwości dzikiej róży, która jest cennym naturalnym środkiem leczniczym

.

Mówi się, że herbata z owoców dzikiej róży wzmacnia system odpornościowy i obiecuje dobre zdrowie oraz długie życie, ponieważ owoce dzikiej róży same w sobie są długowieczne w świecie przyrody. Do dziś w Niemczech mówi się o krzewie tej rośliny, który został zasadzony już w 850 r. n.e. przez syna cesarza Karola Wielkiego. Dzika róża jest szeroko stosowana w fitoterapii, jej olejek eteryczny ("attar różany") ma właściwości kojące i łagodzi bóle artretyczne. Owoce dzikiej róży są bogate w witaminę C, ale należy pamiętać, że ulega ona zniszczeniu podczas długotrwałego gotowania lub suszenia.

7. KukurydzaPierwsza



uprawa kukurydzy miała miejsce około 10.000 lat temu i

od tego czasu jest

aktywnie uprawiana na całym świecie

.

W czasach starożytnych walory zdrowotne tej rośliny były tak wysoko cenione, że używano jej jako pieniądza lub środka wymiany za mięso lub futro. Trudno przecenić korzyści zdrowotne kukurydzy: kontroluje poziom cukru we krwi, normalizuje ciśnienie krwi, a nawet pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Kukurydza jest bogata w witaminy A, B i E, jak również w minerały i niektóre przeciwutleniacze.

8. ŚliwaŚliwa



jest jednym z najstarszych drzew

.

Podczas wykopalisk archeologicznych znaleziono pozostałości śliwek z epoki neolitu, a także oliwek, winogron i fig. Podobno już pierwsi ludzie docenili dobroczynny wpływ tych owoców na organizm człowieka i uczynili z nich integralną część swojej diety. Śliwki zawierają antocyjaninę i kwercetynę, które zapobiegają niszczeniu komórek mózgowych. Niektóre badania pokazują, że ekstrakty z owoców śliwki mogą zabijać agresywne komórki rakowe, są pełne przeciwutleniaczy, które spowalniają rozwój choroby Alzheimera, a także mają niski indeks glikemiczny, więc ich spożywanie jest zalecane dla diabetyków i osób, które trzymają się zdrowego stylu życia.
  • Przeczytaj
więcej Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj także
  • Komentarze