Gdzie szukać sezonowych witamin: 15 najlepszych jesiennych produktów spożywczych
Pomysły na piękno Gdy noce stają się coraz dłuższe, a dni coraz chłodniejsze, warto wprowadzić pewne zmiany w codziennym menu: zamień lekkie letnie sałatki na coś cieplejszego i bogatszego w witaminy, na przykład na potrawy, które przygotują Twój organizm na długi okres jesienno-zimowy pełen niebezpiecznych infekcji i niespodziewanych wirusów. Ale gdzie szukać witamin? Wygląda na to, że wszystkie zostały zabrane przez bogate, hojne lato...W rzeczywistości
nie wszystko jest takie beznadziejne. Wraz ze zmianą pór roku pojawia się asortyment doskonałych sezonowych produktów spożywczych, które doskonale zachowują swoje wartości odżywcze i zdrowotne w niższych temperaturach. Różnorodność warzyw korzeniowych, roślin strączkowych, jagód, warzyw i owoców jest idealna do przygotowania smacznych, aromatycznych dań, jak również jest bardzo pożywna i zawiera pełen zakres składników odżywczych.
Wybraliśmy 15 sezonowych podstawowych produktów żywnościowych, które pomogą wzmocnić odporność organizmu i przygotować się na srogą zimę. Zwiedzaj, gotuj i nie choruj!
1. DyniaDynię
słusznie uważa się za królową jesiennego stołu.
Jest to pożywne, niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i minerały. Beta-karoten, który znajduje się w dużych ilościach w dyni, jest ważny dla ostrego wzroku i regeneracji skóry. Dynia jest bogata w magnez, potas i żelazo, które pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Pomarańczowe warzywo jest pieczone, używane do gotowania, podawane w zupach i deserach, używane do wyrobu masła, a pestkami dyni posypuje się sałatki.
2. Figi
towyjątkowe drzewo o długiej i fascynującej historii.
Niektórzy uczeni twierdzą nawet, że to właśnie figi były biblijnym "drzewem poznania dobra i zła", a nie jabłko. Czy wiesz, że królowa Kleopatra kochała drzewo figowe? Ten słodki owoc jest pełen składników odżywczych i ma wiele korzyści dla zdrowia. Wspomagają one trawienie, zmniejszają ryzyko chorób serca i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Figi w szczególności są bogate w miedź i witaminę B6, jak również fenole i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
3.
JabłkaPrawdopodobnie słyszałeś popularne powiedzenie: "Jedz jedno jabłko dziennie, a nie będziesz potrzebował lekarza".
I to nie jest głupie przysłowie. Liczne badania wykazują, że jabłka mają ogromne właściwości zdrowotne, zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie chorób przewlekłych, które każdego roku zabijają miliony ludzi. Na przykład, niektóre z przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych w jabłkach pomagają regulować reakcje immunologiczne w organizmie, zmniejszając w ten sposób objawy astmy. Główne witaminy i minerały zawarte w jabłkach to C i E, potas i magnez. Oznacza to, że dla diabetyków i pacjentów z nadciśnieniem niezwykle ważne jest urozmaicenie swojego jadłospisu o ten zdrowy, prosty i dostępny owoc.
4. GranatGranat
jest jednym z najbardziej popularnych, zdrowych, bogatych w składniki odżywcze owoców o niepowtarzalnym smaku, aromacie i właściwościach ważnych dla zdrowia.
Są bogate w witaminy (A, C, K, B5), rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, który ma korzystny wpływ na układ trawienny oraz aktywne właściwości antyseptyczne, które chronią skórę przed różnymi uszkodzeniami. Bogaty rubinowo-czerwony kolor granatu wynika z obecności polifenoli (roślinnych związków chemicznych) oraz flawonoidów, które mają właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.
5. PersimmonNiewiele
osób wie, ale podczas amerykańskiej wojny secesyjnej południowcy często gotowali, prażyli i mielili nasiona persimmon, aby uzyskać napój przypominający kawę.
Obecnie liście tego drzewa są często używane do parzenia herbaty, nadając napojowi cierpki smak i niezwykły aromat. Drzewo persymony jest niezwykle pożywne i zdrowe. Już jeden mały owoc pomarańczy zawiera połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy A i C. Duża ilość przeciwutleniaczy w persymonie pomaga zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek poprzez przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez niestabilne cząsteczki (wolne rodniki). Persymona ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz spożywania na świeżo, persymony można wykorzystać do wypieku różnych deserów i chlebów, a także jako dodatek do drugich dań.
6. Różane
biodraNa całym świecie znane są magiczne właściwości dzikiej róży, która jest cennym naturalnym środkiem leczniczym.
Mówi się, że herbata z owoców dzikiej róży wzmacnia system odpornościowy i obiecuje dobre zdrowie oraz długie życie, ponieważ owoce dzikiej róży same w sobie są długowieczne w świecie przyrody. Do dziś w Niemczech mówi się o krzewie tej rośliny, który został zasadzony już w 850 r. n.e. przez syna cesarza Karola Wielkiego. Dzika róża jest szeroko stosowana w fitoterapii, jej olejek eteryczny ("attar różany") ma właściwości kojące i łagodzi bóle artretyczne. Owoce dzikiej róży są bogate w witaminę C, ale należy pamiętać, że ulega ona zniszczeniu podczas długotrwałego gotowania lub suszenia.
7. KukurydzaPierwsza
uprawa kukurydzy miała miejsce około 10.000 lat temu iod tego czasu jest
aktywnie uprawiana na całym świecie.
W czasach starożytnych walory zdrowotne tej rośliny były tak wysoko cenione, że używano jej jako pieniądza lub środka wymiany za mięso lub futro. Trudno przecenić korzyści zdrowotne kukurydzy: kontroluje poziom cukru we krwi, normalizuje ciśnienie krwi, a nawet pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Kukurydza jest bogata w witaminy A, B i E, jak również w minerały i niektóre przeciwutleniacze.
8. ŚliwaŚliwa
jest jednym z najstarszych drzew.
Podczas wykopalisk archeologicznych znaleziono pozostałości śliwek z epoki neolitu, a także oliwek, winogron i fig. Podobno już pierwsi ludzie docenili dobroczynny wpływ tych owoców na organizm człowieka i uczynili z nich integralną część swojej diety. Śliwki zawierają antocyjaninę i kwercetynę, które zapobiegają niszczeniu komórek mózgowych. Niektóre badania pokazują, że ekstrakty z owoców śliwki mogą zabijać agresywne komórki rakowe, są pełne przeciwutleniaczy, które spowalniają rozwój choroby Alzheimera, a także mają niski indeks glikemiczny, więc ich spożywanie jest zalecane dla diabetyków i osób, które trzymają się zdrowego stylu życia.
- Przeczytaj
- Przeczytaj także
- Komentarze