oMatko!

Magazyn świadomych rodziców

Dom / Kuchnia

oMatko! Zakupy! Recenzja plantON

Dzisiaj testujemy plantON – roślinne zamienniki jogurtów, które pojawiły się na polskim rynku. Zapraszamy na naszą subiektywną recenzję.

PlantON to wegańska alternatywa dla jogurtu. Zgodnie z informacją, którą znajdziemy na opakowaniu, to roślinny produkt z mleczka kokosowego z kulturami bakterii jogurtowych. Producent podaje, że produkt jest 100% wegański, bez laktozy, bez glutenu, nie zawiera też soi i jest wolny od GMO. Aby dokładnie to sprawdzić, zajrzeliśmy na etykiety i spróbowaliśmy wszystkich trzech smaków.

 

plantON naturalny

 

  1. Skład: mleczko kokosowe (woda, ekstrakt z kokosa, tapiokowa maltodekstryna, błonnik z akacji), cukier, skrobia, białka bobu, kultury bakterii jogurtowych
  2. Wartość odżywcza w 100 g: – Wartość energetyczna 361 kJ / 86 kcal, Tłuszcz 4,8 g (w tym kwasy nasycone 4,5 g), Węglowodany  10 g (w tym cukry 5,2 g), Białko 0,8 g, Sól 0,02 g.
  3. Masa netto: 160 g
  4. Cena: około 4 zł

Naszym zdaniem:

PlantON naturalny jest bardzo delikatny w smaku, wyczuwalny jest też smak kokosa. I mogłoby być idealnie, gdyby nie cukier :-(. W całym opakowaniu znajduje się 8,32 g cukrów, co daje nam ponad 1,5 łyżeczki cukrów. Pytanie do producenta – a gdyby zastąpić go inuliną i przy okazji wykorzystać jej właściwości? „Niesłodki” plantON naturalny mógłby być śmiało dodawany m.in. do sałatek.

Nasza ocena:

4/5

 

 

plantON jagoda

 

  1. Skład: mleczko kokosowe (woda, ekstrakt z kokosa, tapiokowa maltodekstryna, błonnik z akacji), jagody 7%, cukier, skrobia, białka bobu, aromat naturalny, kultury bakterii jogurtowych
  2. Wartość odżywcza w 100 g: – Wartość energetyczna 347 kJ / 83 kcal, Tłuszcz 4,0 g (w tym kwasy nasycone 3,8 g), Węglowodany  11 g (w tym cukry 7,0 g), Białko 0,7 g, Sól 0,02 g.
  3. Masa netto: 160 g
  4. Cena: około 4 zł

Naszym zdaniem:

Delikatny, w smaku lekko słodko-kwaśny. Jagody są wyżej w składzie niż cukier, ale to niewielkie pocieszenie. W całym opakowaniu znajduje się 11,2 g cukrów, co daje nam ponad 2 łyżeczki cukrów.

Nasza ocena:

4/5

 

 

plantON ananas-mango

 

  1. Skład: mleczko kokosowe (woda, ekstrakt z kokosa, tapiokowa maltodekstryna, błonnik z akacji),  cukier, ananas 4%, mango 3%, skrobia, białka bobu, aromaty naturalne, kultury bakterii jogurtowych
  2. Wartość odżywcza w 100 g: – Wartość energetyczna 347 kJ / 83 kcal, Tłuszcz 4,0 g (w tym kwasy nasycone 3,8 g), Węglowodany  11 g (w tym cukry 7,2 g), Białko 0,7 g, Sól 0,02 g.
  3. Masa netto: 160 g
  4. Cena: około 4 zł

Naszym zdaniem:

W smaku najsłodszy z całej trójki plantON’ów, co odpowiada też rzeczywistej kolejności składników – ananas i mango musiały ustąpić miejsca cukrom.  Ostatecznie w 160 g znajdziemy 11,5 g cukrów, co da nam więcej niż 2 łyżeczki cukrów w całym opakowaniu.

Nasza ocena:

3/5

 

Summa summarum

 

Jesteśmy bardzo zadowoleni, że polska firma wyprodukowała wegańską alternatywę dla jogurtu. Cieszy nas też fakt, że w plantON’ach próżno szukać glutenu, laktozy, soi czy gmo.  Dzięki temu, nie tylko weganie, ale także osoby z nietolerancją, mogą śmiało po nie sięgnąć.  W plantON’ach nie znajdujemy też syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych barwników. Dlatego chcieliśmy móc przyznać producentowi mocną piątkę, ale za cukier – odejmujemy punkt. Dla nas to punkt najważniejszy, bo myślimy nie tylko o nas, dorosłych, ale przede wszystkim o naszych dzieciach (także tych najmłodszych), które cukrem są „obsypywane” z każdej strony. Nie będzie cukru, zadeklarujemy wieczną miłość! 🙂

Nasza ocena plantON:

4/5

 

Uwaga!

Parę chwil po naszej publikacji dotarła do nas wspaniała wiadomość. Dlatego obiecujemy, że jak tylko plantON’y bez cukru pojawią się na rynku, ponownie się im przyjrzymy! Brawo MAGDA! <3 

 

Pytacie co u nas, no to odpowiadamy:myśleniowo-wdrożeniowy Juliusz Cezar :]Już niebawem.. wiemy że czekacie!Heej! 😀

Opublikowany przez Jogurty MAGDA na 27 lutego 2018

 

 

Anna Meres autor artykułu

Reklama

Polecamy!