Ból skóry głowy: 10 najczęstszych przyczyn i sposobów na pozbycie się bólu

Udostępnij:

Ból skóry głowy: 10 najczęstszych przyczyn i sposobów na poz

bycie się bólu Beauty Ideas / Pielęgnacja

Czy kiedykolwiek słyszałeś dziwne wyrażenie "ból włosów"? Oczywiście nie mówimy o samych włosach, ale o skórze głowy. Wiele osób cierpi z powodu takiego bólu. Czasami trwa to tygodniami, a nawet miesiącami. Każde dotknięcie skóry powoduje cierpienie, które uniemożliwia wykonywanie zwykłych czynności. Osoba ma nawet trudności ze snem z powodu dotykania poduszki.
Omówimy przyczyny bólu i sposoby jego uniknięcia.

Czujesz się teraz źle? Następnie przewiń do końca artykułu i zastosuj środki doraźne w celu złagodzenia bólu. Po ich zastosowaniu przeczytaj artykuł, aby poznać przyczyny i pozbyć się ich w przyszłości.

Przyczyny bólu skóry głowy i środki zapobiegawczeZapoznamy

się z 10 najczęstszymi przyczynami bólu wokół cebulek włosów. Nie zapominaj, że istnieją również inne przyczyny. Jeśli środki zapobiegawcze nie pomogły i ból utrzymuje się przez kilka tygodni, należy udać się do lekarza!
1.

Ciasne fryzury

Kiedy fryzura ciągnie włosy, mieszki włosowe mogą ulec uszkodzeniu i zmienić kierunek. Powoduje to ból skóry.

Rozwiązanie: częściej rozluźniaj włosy. Jeśli nosisz kucyki i warkocze w ciągu dnia, rozluźniaj włosy na noc i szczotkuj je przed pójściem spać. Skóra głowy musi odpocząć.


2. Nienaturalne

przedziałki Wszyscy kochamy piękne fryzury, ale wiele z nich ma

nienaturalne

przedziałki, które są szkodliwe dla skóry. Weźmy na przykład boczne przedziałki w popularnych fryzurach typu bob i long bob. Z ich powodu cebulki są stale narażone na urazy, a kierunek wzrostu włosów zmienia się.

Rozwiązanie: zmień przedziałek. Nie noś tego samego przedziałka dzień w dzień. Po powrocie do domu zaczesz włosy do tyłu lub zrób regularny prosty przedziałek na środku.


3. Ciężkość

włosów W okresie, gdy miałam gęste włosy aż do kości ogonowej, często cierpiałam z powodu nieznośnego bólu. Czasami chciałam dosłownie wyrwać sobie włosy. Tak więc, przerażona, obcięłam włosy na krótką fryzurę pixie i (o mój Boże!) obudziłam się następnego ranka bez bólu głowy.

Rozwiązanie: skrócić włosy. Oczywiście nie ma potrzeby drastycznej zmiany fryzury, ale od czasu do czasu warto skrócić włosy. Z doświadczenia: warkocz Roszpunki nie jest wart męczarni.


4.

Noszenie

obręczy i

kapeluszy Pod naciskiem kapeluszy i obręczy skóra jest również narażona na urazy. Ponadto pory mogą się zatykać, a przepływ krwi i dopływ tlenu mogą być zagrożone.

Rozwiązanie: rzadziej używaj czapek. Obręczy najlepiej unikać do czasu ustąpienia bólu. Kapelusze należy prać tak często, jak to możliwe, aby brud nie dostawał się na skórę. Po powrocie z ulicy należy zdjąć czapkę i rozczesać włosy.


5. Częste

farbowanie Kosmetolodzy uważają, że częste stosowanie barwników chemicznych może również wywoływać ból skóry. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku drastycznej zmiany koloru włosów, gdy ich naturalny pigment jest wypłukiwany w celu zmiany z brunetki na blondynkę lub stworzenia wielokolorowego ombré.

Rozwiązanie: nie farbuj włosów bez pilnej potrzeby. Nawet wiele celebrytek nie wstydzi się siwych włosów i odrostów. Siwe włosy i odrosty można zamaskować fryzurami i dodatkami. Jeśli musisz farbować włosy, spróbuj użyć naturalnych substancji, takich jak produkty do koloryzacji henną.


6. Urazy skóry

Ostrożnie dotknij skóry głowy lub poproś rodzinę o jej zbadanie. Czy są jakieś urazy, zadrapania lub pryszcze? Skóra mogła zostać zadrapana paznokciami lub szczotką z ostrymi zębami. W rany mogła wdać się infekcja.

Rozwiązanie: wylecz je. Płucz włosy antyseptycznymi wywarami ziołowymi. Unikaj drapania skóry lub używania traumatycznych szczotek.


7. Nadmierne

zimno może również powodować ból skóry. Wiele osób odczuwa dyskomfort w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Latem ból ustępuje, ale może powrócić z powodu klimatyzacji.

Rozwiązanie: unikać zimna. Pamiętasz krzyki matki "załóż czapkę"? Czapki chronią głowę przed hipotermią i późniejszym bólem. Pamiętaj, aby je myć i szczotkować włosy między noszeniem czapek. Unikaj klimatyzatorów z ich zimnymi przeciągami.


8. Stres

Według lekarzy stres może powodować ściskające bóle zwane "sutanną neurasteniczną".

Rozwiązanie: zażywaj środki uspokajające i wysypiaj się. Nie należy stosować samozwańczych leków przeciwdepresyjnych, ponieważ przyniosą one więcej szkody niż pożytku. Leki powinny być przepisywane przez wykwalifikowanego lekarza na podstawie przeprowadzonych analiz. Jeśli finanse nie pozwalają na wizytę u lekarzy specjalistów, nadal nie należy przepisywać sobie tabletek. Lepiej jest uspokoić się za pomocą przydatnych środków ziołowych (herbata z rumiankiem, melisa itp.). Przyzwyczaj się do ćwiczeń oddechowych z jogi i częściej medytuj. Pod żadnym pozorem nie pozbawiaj się snu. Co najważniejsze, pamiętaj, że każdy ma trudności w życiu, ale wszyscy jesteśmy wystarczająco silni, aby je pokonać. Wszystkie trudności są tymczasowe. Cokolwiek się wydarzy, powtarzaj słowa wielkiego mędrca Salomona: "To też przeminie!".


9. Menstruacja

Według statystyk kobiety są bardziej podatne na bóle głowy, w tym bóle skóry, niż mężczyźni. Uważa się, że jedną z przyczyn mogą być krytyczne dni i nie mówimy tylko o migrenie, ale także o bolesnym stanie skóry.

Rozwiązanie: wzmocnij swoje zdrowie. Bezpośrednio przed miesiączką i w jej trakcie stosuj te same metody, których używasz do walki ze stresem. Odstawienie na jakiś czas szkodliwych produktów nie będzie zbyteczne. Zdrowa dieta jest kluczem do dobrego zdrowia.


10. Zapalenie nerwów

Jako nieszczęśliwy posiadacz porażenia Bella powiem, że takim chorobom często towarzyszy straszny ból w okolicy cebulek włosów. Poniżej znajduje się rada mojego lekarza. Pamiętaj, że wskazane jest skoordynowanie wszystkich procedur z lekarzem.

Rozwiązanie: zastosuj masaż i rozgrzewające okłady. Wizyta w łaźni parowej da wspaniałe rezultaty. Masaż nie musi być intensywny, wystarczy delikatnie masować twarz, głowę, szyję i ramiona kilka razy dziennie. To rozgrzeje ciało, złagodzi ból i poprawi przepływ krwi.


Jak szybko

usunąć ból skóry głowy Co zrobić, jeśli skóra jest nieznośnie bolesna w tej chwili i nie ma siły, aby wytrzymać? Z mojego doświadczenia wynika, że silne środki przeciwbólowe nie pomagają na ból skóry głowy. Podzielę się z wami innymi sposobami, które pomogły mi szybko pozbyć się bólu.

1. Prysznic

Weź prysznic - masujące strumienie wody poprawią krążenie krwi i przywrócą cebulki do normalnej pozycji. Woda powinna być albo lekko kontrastowa (ciepła, chłodna, ciepła i na końcu znowu chłodna) albo bardzo ciepła, ale nie gorąca. Można masować włosy i myć je szamponem, aby pozbyć się brudu, potu i tłuszczu.


2. Suszarka

do włosów Jeśli problemem są naczynia krwionośne, a prysznic nie wchodzi w grę, ogrzej głowę suszarką do włosów. Włącz tryb powolny z ciepłym (nie gorącym) strumieniem powietrza.


3. Ciepłe okłady ziołowe

Moją ulubioną metodą są okłady ziołowe. Zaparz korę dębu, rumianek lub inne przydatne zioła. Wlej wywar do miski i napełnij ją ciepłą wodą (1 szklanka wywaru na kilka litrów wody). Opuść głowę do miski tak, aby woda przykryła skórę. Lekko masuj głowę przez około pięć minut. Nawiasem mówiąc, zioła wzmacniają włosy. Nie należy jednak zapominać, że niektóre zioła mogą zmienić odcień włosów.


4.

Krótka fryzuraNie

mogę zagwarantować 100% sukcesu takiego kardynalnego rozwiązania. Jeśli więc zależy Ci na swoim warkoczu, lepiej najpierw udać się do lekarza, niż pochopnie chwytać za nożyczki. W moim przypadku po prostu znudziły mi się długie włosy i postanowiłam zmienić swój wizerunek. Ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem przyjemny bonus: ból ustąpił w ciągu kilku dni po tym, jak skróciłem włosy o 30 centymetrów, wykonując zwykłe cięcie w stylu średniego boba.

Po zabiegu rozczesz włosy, nie zostawiaj ręcznika na głowie zbyt długo. Zrób lekki kucyk lub nie ciasny warkocz, albo jeszcze lepiej, zostaw włosy rozpuszczone. I zawsze, zawsze, zawsze konsultuj się z lekarzem. Zadbaj o swoje zdrowie i pozwól, aby ból minął!
Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj również
  • Komentarze

Warte uwagi

9 stylowych fryzur roku z przedziałkiem na...

9 stylowych fryzur roku z przedziałkiem po środku Pomysły na urodę Pomysły na fryzury Przedziałek na środku pokochało już wiele gwiazd, więc nadążaj za trendami. Myślisz...